[goeie vraag] Goeie vraag: hoogte betonvloer

12-07-2021 8320 keer bekeken

Bij de A16 Rotterdam krijgen we geregeld vragen binnen. Die proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden. Sommige vragen zijn zo leuk, dat we het antwoord met veel meer mensen willen delen. Dat doen we in deze rubriek: Goeie Vraag!

De vraag van deze keer: hoe kan je de storthoogte van de ene bouwkuip van de Rottemerentunnel precies dezelfde laten zijn als die van aansluitende bouwkuipen. Want de vloeren moeten straks natuurlijk wel goed op elkaar aansluiten.  

Stortdobber

Met een digitaal model zijn alle hoogtes van de vloeren van de bouwkuipen nauwkeurig bepaald. Tijdens de betonstort gebruiken we stortpijpen waarop een dobber is bevestigd, waarmee de stortpijp op het water drijft. Op deze stortdobber zit een ontvanger die is gekoppeld aan de laser aan de rand van de bouwkuip. Met behulp van lampjes en een geluidssignaal weten de duikers en betonstorters wanneer de laag beton onder water de juiste hoogte heeft bereikt.

Bootje

Bij het uitgraven van de bouwkuipen maakten we trouwens gebruik van het bootje Vox Metri om te bepalen hoe diep er werd gegraven en wanneer de juiste diepte werd bereikt.

 

Meer vragen

Heb jij ook een goede vraag? Die kan je stellen via onze socialemediakanalen of via a16rotterdam@rws.nl 

De leukste vragen verzamelen we onder de rubriek Goeie Vraag! onderaan op onze homepage. 

Cookie-instellingen