Kruising Ankie Verbeek-OhrlaanDaar waar de Ankie Verbeek-Ohrlaan de huidige N209 kruist wordt de nieuwe A16 Rotterdam aangelegd.

Ankie Verbeek-Ohrlaan

Er komt op dit deel van het tracé een ‘volledige aansluiting’. Dit betekent dat automobilisten op de A16 Rotterdam vanuit beide richtingen zowel naar de N209 als naar de Ankie Verbeek-Ohrlaan kunnen afslaan. En andersom kunnen zij zowel in westelijke als in oostelijke richting de nieuwe snelweg oprijden. Dit is onder meer noodzakelijk om de Molenlaan te ontlasten.

Vanaf de Ankie Verbeek-Ohrlaan richting de kruising met de spoorlijnen (HSL en RET) wordt de A16 Rotterdam ingepakt met grondwallen van 4,5 m hoog. De grondwallen schermen de omgeving ook af voor geluid van de nieuwe rijksweg. Ter hoogte van het voormalige BP-tankstation wordt een recreaduct gerealiseerd. Dat is een fiets- en wandelpad met faunaverbinding.

De nieuwe rijksweg krijgt overal 2x2 rijstroken, behalve in het gebied tussen de Vliegveldweg en de ingang van de Rottemerentunnel. Daar krijgt de A16 Rotterdam 2x3 rijstroken. Tussen de aansluiting met de N471 en de aansluiting met de Ankie Verbeek-Ohrlaan komen toe- en afritten. Over een afstand van 4 kilometer (tot aan de Wildersekade) is de rijksweg dus een forse verbreding ten opzichte van de al bestaande Doenkade. De laatste twee kilometer is echt een nieuw stuk door de weilanden tussen de Wildersekade en de Bergweg-Zuid. Op dit middendeel wordt de A16 ingepakt in geluidschermen en geluidwallen.

Wat gebeurt er?

Bij de kruising N209 en de Ankie Verbeek-Ohrlaan hebben we een tijdelijke rotonde aangelegd. Deze rotonde is aangelegd om het verkeer tijdens de werkzaamheden goed te laten doorstromen. Deze tijdelijke situatie blijft tot het najaar van 2023. In de tussentijd bouwen we ook op deze locatie verder aan de A16 Rotterdam. 

 Grondwallen


Vanaf de Ankie Verbeek-Ohrlaan richting de kruising met de spoorlijnen van de Hogesnelheidslijn en RandstadRail wordt de A16 Rotterdam 'ingepakt' met grondwallen van 4,5 meter hoog.

 

 

Viaduct Ankie Verbeek-Ohrlaan

Het viaduct bij de Ankie Verbeek-Ohrlaan gaat steeds meer richting eindsituatie. Vanaf maandag 8 april gaat de afrit vanaf de N209 open voor verkeer. Verkeer op de N209 richting o.a. Bergschenhoek rijdt dan niet meer onder het viaduct door. Wat gaat er veranderen?

  • Verkeer op de N209 richting Bergschenhoek neemt voortaan de nieuwe afrit en slaat bovenaan op het viaduct linksaf.
  • Verkeer op de N209 richting Hillegersberg/Schiebroek of bedrijventerrein Schiebroek neemt de nieuwe afrit en slaat boven- aan op het viaduct rechtsaf. 
 

 

Schiebroeksepark

De aanleg van de A16 Rotterdam staat niet op zichzelf. Aangrenzende gebieden  worden opnieuw ontwikkeld en grotendeels met elkaar verbonden door wandel- en fietspaden. Gebieden zoals de Schieveense Polder, de Vlinderstrik en het Terbregseveld.

De ontsluitingsweg voor het bedrijventerrein Schiebroek (de Bergschenhoekseweg) komt in de nieuwe situatie aan de zuidkant van de A16 Rotterdam te liggen. Deze wordt straks Ratelaarweg genoemd. De bestaande Bergschenhoekseweg wordt verlegd en ontsluit straks de boerderij in De Vlinderstrik.

 

Recreaduct

Ter hoogte van het vroegere BP-station wordt een recreaduct aangelegd. Dit is een ruim 16 meter brede fietsers- en voetgangersbrug in combinatie met een faunapassage voor dieren. Het recreaduct verbindt het Schiebroeksepark met het nieuwe recreatiegebied De Vlinderstrik. 

Om geluidhinder te beperken, komen langs dit deel van de A16 Rotterdam aan beide kanten grondwallen van 4,5 meter hoog. Deze worden groen ingericht. De grondwallen zorgen ervoor dat de weg vanuit de omgeving minder zichtbaar is.

Bekijk hier de praatplaat recreaduct

 

 

 

 

Planning

5-8 april 2024 | In het weekend van vrijdag 5 april, 20.00 uur tot en met maandag 8 april, 06.00 uur is de N209 tussen de Vliegveldweg en de N472 afgesloten voor verkeer.

Maandag 8 april 2024 | Afrit viaduct Ankie Verbeek-Ohrlaan open. Verkeer op de N209 (o.a. richting Bergschenhoek) neemt de nieuwe afrit en slaat bovenaan op het viaduct linksaf.

 

 

 

 

 

 

Aanleg in beeld 

Toekomstige situatie A16 Rotterdam: bovenlangs kruist de Ankie Verbeek-Ohrlaan
 
Luchtfoto Ankie Verbeek-Ohrlaan, waarbij er al veel zand is aangebracht voor de toekomstige rotonde - december 2020
 
Luchtfoto Ankie Verbeek-Ohrlaan, met rechtsboven de sportvelden en links het vele zand ten behoeve van de nieuw aan te leggen rotonde - januari 2021
 

Bovenaanzicht werkzaamheden

 

 

 
 

 

Cookie-instellingen