Over de A16 RotterdamRijkswaterstaat realiseert de A16 Rotterdam, de nieuwe verbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. De 11 km lange rijksweg verbetert de bereikbaarheid en leefbaarheid in het noordoostelijk deel van Rotterdam, in Lansingerland en in de omliggende regio.

Over het project

Met grondwallen, een half verdiepte tunnel door het Lage Bergse Bos, geluidschermen en geluiddempend asfalt wordt de energieneutrale A16 Rotterdam een van de best ingepaste rijkswegen van Nederland.

De A16 Rotterdam wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van BESIX, Dura Vermeer, Van Oord en TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis.

Wat staat er te gebeuren?

  • Er komt een nieuwe rijksweg langs de noordoostrand van Rotterdam. De rijsnelheid wordt maximaal 100 km/h.
  • De A13 en de N209 bij Rotterdam The Hague Airport worden aangepast en aangesloten op de nieuwe rijksweg. Er komen aansluitingen bij de N471 en Ankie Verbeek-Ohrlaan.
  • Ook het Terbregseplein wordt aangepast en aangesloten op de nieuwe snelweg.
  • In het Lage Bergse Bos komt een half verdiepte tunnel, onder de Rotte en de Grindweg door.
  • Om geluidhinder door verkeer te beperken, wordt op de A16 Rotterdam het geluiddempende asfalt tweelaags zoab fijn gebruikt. Ook komen er geluidschermen en grondwallen.
  • De weg wordt zeer goed ingepast in het landschap. Aangrenzende gebieden zoals het Terbregseveld, de Vlinderstrik en het Lage Bergse Bos worden door verschillende overheden opnieuw ingericht en met elkaar verbonden met fiets- en wandelpaden.

Digitale projectkaart

Je kan de huidige en nieuwe situatie van de A16 Rotterdam eenvoudig zelf bekijken via de digitale projectkaart. Je kan in deze kaart inzoomen op verschillende plekken en wisselen tussen nu en straks. Daarnaast is er een tabblad met daar een overzicht van de actuele werkzaamheden.

Naar de digitale projectkaart 

Themadossiers

Sommige onderwerpen – zoals geluid, natuurcompensatie of water – verdienen een uitgebreidere uitleg. Meer achtergrondinformatie bij dit project vind je daarom onder het tabblad Themadossiers.

Naar de themadossiers 

 

Bekijk de animatie over de A16 Rotterdam

 

Cookie-instellingen