[goeie vraag] Goeie vraag: bruin water

18-08-2022 6273 keer bekeken 0 reacties

Bij de A16 Rotterdam krijgen we geregeld vragen binnen. Die proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden. Sommige vragen zijn zo leuk, dat we het antwoord met veel meer mensen willen delen. Dat doen we in deze rubriek: Goeie Vraag!

De vraag die we deze keer beantwoorden: waarom zie ik in het Lage Bergse Bos bruin water?

Natuurlijke oorzaak

Het water in het Lage Bergse Bos heeft op een aantal plekken een bruine kleur. Dat heeft een natuurlijke oorzaak. In het bos is namelijk sprake van kwelwater: grondwater dat onder druk vanuit de bodem omhoogkomt.

Kwelwater in het Lage Bergse Bos is zout en zit vol ijzer. Water waar ijzer in zit, kleurt bruin als het in aanraking komt met zuurstof. 

Meer water

Voor de aanleg van de A16 Rotterdam moesten we veel zand aanbrengen als werkvloer voor het bouwen van de tunnel. Door het gewicht van het zand, wordt de ondergrond samengedrukt en komt er meer grondwater naar boven. Je kan dit vergelijken met een spons. Omdat er nu meer oppervlaktewater is, is de bruine kleur ook toegenomen.

Overtollig water opvangen en filteren

Het overtollige water vangen we op in sloten in de omgeving. Als het voldoet aan de kwaliteitseisen, wordt het geloosd op het oppervlaktewatersysteem. Als er te veel ijzer in het water zit, leiden we het eerst door hooibalen of een zandfilter om het ijzer te absorberen. Zo komt er niet te veel ijzer in het oppervlaktewater terecht. Samen met het waterschap HHSK en milieudienst DCMR monitoren we de kwaliteit van het water.

 

Cookie-instellingen