[video] 450 meter lange oversteek van viaduct over Terbregseplein compleet

23-08-2023 1909 keer bekeken

In het weekend van 19 en 20 augustus werden 10 betonnen prefab liggers van ieder 100.000 kilo op hun plek gehesen. De liggers zijn over de spoorlijn Rotterdam - Gouda heen gelegd bij Rotterdam en vormen het laatste deel van het eerste viaduct over één van de drukste knooppunten, het Terbregseplein.

Omdat het spoor niet op ieder moment buitendienst genomen kan worden, maakten we het viaduct dit weekend af met prefab liggers.

Twee zware mobiele kranen hesen de liggers stuk voor stuk van een vrachtwagen af. De vrachtwagen reed daarvoor over het eerste deel van het viaduct, tot aan de spoorlijn. Iedere ligger is 30 meter lang en 1,3 meter breed. Het is gelukt om de zware liggers recht van de vrachtwagen af hijsen en over de bovenleiding van het spoor heen precies op zijn plek te leggen. Een enorme preciesieklus.

 

 

 

 

Andere bouwmethode

Het grootste deel van het viaduct over het Terbregseplein is in meer dan een jaar tijd langzaam over het verkeersknooppunt heen geschoven, terwijl het verkeer op de snelweg eronder gewoon doorreed. Eind februari werd het laatste deel van het viaduct (richting Breda) met behulp van de bijzondere schuifmethode over het Terbregseplein geschoven. Dit is een methode waarbij een compleet brugdek in delen vanaf één kant naar de andere kant wordt 'gelanceerd'. De wegdekdelen worden op locatie gemaakt en vanaf die locatie in delen over het knooppunt heen geschoven. Door deze methode zijn er veel minder afsluitingen nodig, en wordt de hinder voor het verkeer beperkt.  

Verder bouwen

Met het leggen van de liggers is het viaduct nog niet klaar. We moeten de liggers van dit deel van het viaduct nog verbinden met het geschoven deel van het viaduct. Ook wordt het viaduct nog afgewerkt met onder andere voegen, asfalt, belijning en vangrails. Sinds februari zijn we ook gestart met de schuifoperatie voor het naastgelegen wegdek in de richting Delft / Den Haag (A13). In de zomer 2024 komt het tweede wegdek aan bij het spoor en na de zomer worden ook voor dit wegdek liggers over het spoor gelegd en kan gestart worden met de afwerking.

Cookie-instellingen