[goeie vraag] Goeie vraag: wat gebeurt er met het viaduct vlak voor knooppunt Terbregseplein?

21-04-2023 5272 keer bekeken

Bij de A16 Rotterdam krijgen we geregeld vragen binnen. Die proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden. Sommige vragen zijn zo leuk en interessant, dat we het antwoord met veel meer mensen willen delen. Dat doen we in deze rubriek: Goeie Vraag!

De vraag die we deze keer kregen: klopt het dat jullie een nieuw viaduct vlakbij knooppunt Terbregseplein hebben gesloopt?

Slopen en herbouwen

We hebben inderdaad een viaduct in aanbouw deels moeten slopen. Het gaat om het viaduct dat straks de oprit wordt van de Hoofdweg naar de A16 Rotterdam in noordelijke richting (richting Rotterdam The Hague Airport).

Gedeeltelijk slopen was nodig, omdat er tijdens het uitvoeren van de kwaliteitschecks een productiefout is ontdekt, waardoor het viaduct in de huidige vorm niet kan worden gebruikt. De zogenoemde U-bak van het viaduct wordt daarom vervangen. De landhoofden die al gebouwd zijn en op hun definitieve plek staan, blijven intact.

De sloopwerkzaamheden zijn inmiddels klaar. Het beton van het gesloopte viaduct wordt hergebruikt als menggranulaat op andere plekken in de A16 Rotterdam.

Bouwmethode viaduct

Binnenkort starten we met de herbouw van het viaduct. Dit gebeurt op dezelfde voorbouwlocatie tussen de twee rijbanen van de A16 in, net voor het Terbregseplein. De werkzaamheden zijn voor passerende automobilisten op de A16 zichtbaar.

Naar verwachting is het viaduct medio 2024 gereed. Dan wordt het viaduct met een lengte van 55 meter en een gewicht van 700 ton vanaf de voorbouwlocatie over de bestaande A16 gereden, om zo op de landhoofden te worden geplaatst. Hiervoor zal de A16 volgens de huidige planning tijdens het pinksterweekend 2024 afgesloten zijn, onder voorbehoud van wijzigingen.

Het bouwen van dit viaduct duurt door de productiefout  langer dan we hadden verwacht, maar de uitloop heeft geen invloed op het openstellen van de A16 Rotterdam. Dit staat nog steeds gepland voor eind 2025.

 

Cookie-instellingen