[artikel] Beestachtig prachtig: schaterlachende spechten in het bos

22-03-2022 1185 keer bekeken

Als je door het Lage Bergse Bos loopt, hoor je de eerste vogels alweer zingen. Maar dat kalme gezang kan ineens verstoord worden door een harde schaterlach die door het bos galmt. Het broedseizoen van de groene specht is namelijk begonnen!

Jonathan Leeuwis werkt als boswachter bij Staatsbosbeheer. Het gebied van de Rottemeren valt onder zijn hoede. Hij weet precies welke dieren er te vinden zijn in het Lage Bergse Bos. Iedere maand stelt hij een bewoner voor in de rubriek Beestachtig prachtig. 


Luidruchtige bewoner

Door de warme temperaturen dit voorjaar is het broedseizoen voor veel vogels dik twee weken eerder begonnen dan normaal. Ook bij de groene spechten gieren de hormonen al door het lijf. De mannen sloven zich uit, en roepen hoog vanuit de kruinen van de bomen. Met een beetje fantasie klinkt het geluid alsof je keihard uitgelachen wordt. En ergens is dat misschien ook wel zo. De aanwezigheid van de groene specht is namelijk goed te horen, maar zien, ho maar! De vogels zijn opvallend schuw en lijken zich expres te verstoppen. Alsof het een spelletje is om de vogelaar gek te maken.

Miereneter

De groene specht is een beetje in buitenbeentje in de spechtenfamilie. Waar de meeste spechtensoorten op zoek zijn naar voedsel tussen de schors en in de kruinen van de bomen, zit de groene specht juist op de grond. Deze soort is namelijk een uitstekende mierenjager! De vogels struinen grasvelden en bosbodems af, opzoek naar mierennesten. Om die mieren uit de grond of het dode hout te peuren, heeft de groene specht speciaal gereedschap, namelijk een gigantische tong! De tong van een groene specht is maar liefst 10 centimeter lang en zit om zijn schedel heen gedraaid. Met deze lange dunne tong komt hij in de kleinste holletjes spleten, waardoor geen mier meer veilig is.

Holenbroeder

De groene specht is net zoals de andere spechten een holenbroeder. Het mannetje, herkenbaar aan de rode baardstreep, pikt vakkundig een holte uit. Deze taak kost hem zo’n 15 tot 30 dagen werk. Deze holte kan wel tot 40 centimeter diep zijn, wat erg fors is in vergelijking met andere spechten. Belangrijk is dat er wel genoeg dood hout in de bomen zit. Doordat de groene specht is aangepast op het eten van mieren, is zijn snavel een stuk minder hard dan die van andere spechten. Na het uithakken van het nest vormt er een mooi staaltje teamwork waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje broedt, en ze elkaar om de 1,5-2 uur afwisselen. Wanneer de kuikens geboren zijn duurt het 21-27 dagen voordat de gestippelde jongen uit het nest vliegen. Na de eerste rui krijgen ze net zo’n mooi en strak verenkleed als de ouders.

Cookie-instellingen