[artikel] Viaduct Hoofdweg-A16 Rotterdam: bouwen tussen 2 rijbanen van de A16

28-02-2022 6999 keer bekeken

Met een nieuwe oprit is de Hoofdweg in Rotterdam straks verbonden met de A16 Rotterdam. Het verkeer dat de oprit neemt richting de A16 Rotterdam rijdt over een viaduct boven de verbindingsboog van de A16 richting Gouda.

Op dit moment wordt dat viaduct iets verderop tussen de beide rijrichtingen van de A16 in gebouwd. Weggebruikers hebben daar al iets van kunnen zien.

Omgeving

De komende maanden werken we volop aan het viaduct om hem uiteindelijk op zijn plek te rijden. Dat gebeurt in één weekend in juli 2022. Bij de bouw houden we rekening met de omgeving. Zo hebben we een geluidsmuts op het heiblok geplaatst zodat er minder geluid vrijkomt bij de fundatiewerkzaamheden.

Maar we hebben ook te maken met het doorgaande verkeer op de huidige A16 en de beperkte ruimte van de bouwlocatie. Voor de veiligheid van de weggebruiker moesten we bijvoorbeeld sommige palen in de nacht aanbrengen, omdat daar een rijstrook op de A16 voor moest worden afgesloten. Dat mag alleen maar ’s nachts.

Bijzonder ontwerp

Het ontwerp van het viaduct is niet alledaags. Het is getordeerd, dat wil zeggen dat het bovenste gedeelte van het viaduct gedraaid is ten opzichte van het onderste gedeelte. In het ontwerp zit een toog, waardoor er een bolling in het dek zit. Ten slotte heeft het viaduct een radius: de weg loopt in een bocht. Dat brengt tijdens de bouw en het transport behoorlijke uitdagingen met zich mee.

Rijdend naar zijn plek

Als alles volgens planning verloopt, rijden we het viaduct in het weekend van 9-10 juli 2022 op zijn definitieve plek. Dat doen we met speciale voertuigen: de SPMT’s (Self Propelled Modular Transporters). Dit zijn voertuigen die worden ingezet om zware elementen zoals een viaduct te verplaatsen. In 52 uur zorgen we ervoor dat het dek 250 meter verderop op zijn plaats komt te staan.

Meer weten over dit viaduct vlak bij de Hoofdweg? Bekijk de video met collega Frank van Es.

 

 

 

 

 

Cookie-instellingen