[artikel] Eerste damwanden Rottemerentunnel afgebrand

24-09-2021 1253 keer bekeken

De Rottemerentunnel krijgt steeds meer vorm. Onlangs zijn de eerste stalen damwanden afgebrand tot het niveau van de tunnelvloer, zo’n 6 meter onder het maaiveld.

Het afbranden gebeurt bij de wanden aan de kopse kanten van elke bouwkuip, de zogeheten compartimenteringsschermen. Waar de damwanden aan de lange zijdes van de bouwkuipen worden verwijderd nadat de bouw van de tunnel is afgerond, blijven de compartimenteringsschermen voor een deel in de grond achter. Het onderste deel van de damwand kan niet worden verwijderd, omdat deze verankerd zitten in de onderwaterbetonvloer.

Natte knoop

Op de plek waar de compartimenteringsschermen zijn afgebrand, moeten we over een breedte van vijf meter breed de vloer aanvullen. In vaktermen heet dit de ‘natte knoop’, die wordt toegepast om de twee onder water gestorte betonvloeren met elkaar te verbinden. Zo ontstaat er constructief gezien 1 geheel. Eerst gaan de betonvlechters aan het werk voor de stalen wapening, daarna storten we het beton.

Wanden en dak

Aansluitend op de betonstort van deze natte knoop worden de wanden en het dak van de tunnel gemaakt. In totaal zijn er 34 bouwkuipen waar we de compartimenteringsschermen afbranden. Het staal wordt afgevoerd en hergebruikt.

Cookie-instellingen