[artikel] Beestachtig prachtig: Wie is de mol?

09-02-2022 3448 keer bekeken

Het is je misschien wel opgevallen als je door of rond het Lage Bergse Bos loopt: er zijn behoorlijk wat molshopen te zien. Maar, wat weten we eigenlijk over de mol? Boswachter Jonathan in ieder geval een heleboel en hij vertelt het in dit artikel.

Krachtpatsers

Mollen zijn echte krachtpatsers! Een mol weegt ongeveer 100 gram en is een grote bonk spieren. Met zijn 2 grote voorpoten kan hij wel 15 meter gang per uur te graven! Al gravend duwt de mol met zijn grote poten de grond naar achter. Deze grond moet hij alleen toch ergens kwijt zien te raken… De enige optie is dan om het boven de grond te duwen. Zo ontstaan de molshopen. Iedere mol heeft zijn eigen gangenstelsel, dat tot wel 230 meter lang en 1 meter diep kan zijn. Het graven van de gangen gaat in verschillende etappes. Mollen hebben een ritme waarin ze ongeveer 4 uur slapen, waarna ze weer 4 uur actief zijn.

Uitgerust voor een leven in duisternis

De mol blijft het liefst zo veel mogelijk onder de grond, waar hij veilig is. Een mol is niet blind, maar heeft wel 2 slecht ontwikkelde ogen. Mollen hebben een zeer gevoelige neus en tastzenuwen in de snuit en staart. Hiermee voelen ze iedere minuscule trilling, en kunnen ze vochtigheid, temperatuur, luchtdruk en mogelijk zelfs infrarode straling detecteren. De bijna fluwelen haren van de vacht kunnen, in tegenstelling tot bijna alle andere zoogdieren, alle kanten op buigen. Hierdoor kan hij heel gemakkelijk voor- en achteruit kruipen door de gangen zonder klem te komen zitten.

Een veelvraat

Mollen zijn echte veelvraten. Ze eten per dag ongeveer 50 gram, wat de helft van het lichaamsgewicht is. Favoriet bij de mol zijn absoluut de regenwormen, maar hij draait zijn poot ook zeker niet om voor een sappige larven, insecten, spinnen, slakken en soms zelfs kleine gewervelde dieren als jonge muizen. In het voor- en najaar maakt de mol een voorraadkamer in zijn gangenstelsel, waar hij uit kan putten in tijden met minder voedsel.

Paartijd

Van februari tot april is de paartijd van de mollen. Deze tijd gaan de mannen druk op zoek naar de dames, die een eigen territorium hebben. Hiervoor moeten de mannen soms grote afstanden afleggen, in de hoop in een tunnel van een dame terecht te komen. Na de paring gaat het vrouwtje aan de slag met het klaarmaken van de babykamer. De vader is hem dan al lang weer gesmeerd. Na ongeveer 28 dagen draagtijd worden er 2 tot 6 naakte en blinde jongen geboren. Na een ruime 30 dagen verlaten de jongen voor het eerst het nest. Ze worden dan nog 4-5 weken gespeend door moederlief. Na 2 maanden vindt moeders het wel goed geweest, en worden ze het huis uit getrapt.

Een mol in je tuin

Mollen zijn erg nuttig voor je tuin! Ze eten een hoop insecten die schadelijk zijn voor planten en gazon. Daarnaast vormen de gangen een prachtige natuurlijke drainage in de tuin en zorgen ze voor veel zuurstof in de bodem.

Cookie-instellingen