[video] Lanceer'neus' fly-over Terbregseplein gedoopt

08-11-2021 2202 keer bekeken

Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met de projectmedewerkers van de A16 Rotterdam de stalen lanceer‘neus’ bij het Terbregseplein gedoopt.

Schepen worden gedoopt en tunnelboormachines ingezegend. Bij de A16 Rotterdam geven we deze bouwtraditie een eigen twist door het dopen van de lanceerneus. Een stalen constructie waarmee de wegdekken van de fly-over over het Terbregseplein worden gelanceerd. De wegdekken schuiven we over het Terbregseplein heen, zonder het verkeer te hinderen. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Barbara Visser was op maandag 8 november aanwezig om samen met het bouwplaatspersoneel de neus te dopen en een behouden oversteek te wensen. 

 

 

Demissionair minister Barbara Visser: 'Het verbinden van de A16 met de A13 verlicht de filedruk en verbetert de bereikbaarheid van de regio. Dat is goed nieuws voor weggebruikers. De weg wordt bovendien op een duurzame manier gebouwd, terwijl het verkeer gewoon kan doorrijden. Dat is letterlijk en figuurlijk een knap staaltje werk.'

Uniek in Nederland

Alhoewel het niet de 1e keer is dat in Nederland het schuiven van wegdekken wordt toegepast, heeft het Terbregseplein een primeur met het schuiven van wegdek over een bestaand wegennet. In bergachtige gebieden is toepassing van deze bouwmethode meer gangbaar. Voordeel van de methode is dat grotere overspanningen makkelijker overbrugd kunnen worden. De neus overbrugt de afstand tussen de pijlers en zorgt ervoor dat het gewicht goed is verdeeld. Een bijkomend voordeel bij de A16 Rotterdam is dat er geen extra grote afsluitingen nodig zijn om de fly-over te kunnen bouwen.

Planning

De wegdekken schuiven met een snelheid van ongeveer 2,5 m per uur over de weg heen. Eind 2023 moet het schuiven klaar zijn. Halverwege is een aantal maanden nodig om de voorbouwlocatie gereed te maken voor de lancering van de andere rijrichting. Daarna zetten we de puntjes op de i en bouwen we de fly- over af door het aanbrengen van asfalt, belijning, verlichting en de vangrails.

Fabriek op locatie

Aan de noordkant van het Terbregseplein ligt de zogenoemde voorbouwlocatie. Hier worden steeds betonnen brugdekdelen van ca 30 m lang en 2150 ton zwaar gemaakt. Eerst wordt het staal van het dek gevlochten, vervolgens wordt in de bekistingszone het beton gestort en als laatste vindt de afwerking plaats. Nadat een wegdek is gegoten, moet het 2 weken uitharden voordat het over de weg geschoven kan worden. Om dit mogelijk te maken, wordt er in een ‘fabriek op locatie’ nauw samengewerkt. De brugdekdelen worden tot slot 1 voor 1 in een treintje aan de lanceerneus vastgemaakt. Op de projectpagina over het Terbregseplein hebben we de bouwmethode stap voor stap uitgewerkt in een praatplaat. 

    

Fotograaf: Eric Fecken

 

Cookie-instellingen