[interview] Op pad met boswachter Jonathan

02-11-2021 5699 keer bekeken

Kijk je door de ogen van een boswachter naar de natuur, dan zie je dingen die je normaal niet ziet. Daarom lopen we samen met boswachter Jonathan een rondje door het Lage Bergse Bos. Hoe kijkt hij naar de natuur in het gebied, terwijl op een steenworp afstand gewerkt wordt aan de A16 Rotterdam.

We spreken met Jonathan af op de Mollenplaats. Uitgerust in de typische groene kleding en op sneakers staat hij al te wachten. Door zijn verrekijker kijkt hij naar 2 vogels in een boom iets verderop. ‘Kijk, daar zitten 2 grote bonte spechten’ zegt hij. Dat dacht hij al gehoord te hebben, maar nu ziet hij ze ook. Dat gebeurt tijden onze wandeling nog een aantal keer. Voor Jonathan vogels ziet, heeft hij ze al gehoord.

Rundereiland

We lopen het wildrooster over en beginnen de tocht bij het rundereiland. Daar loopt een aantal Schotse Hooglanders rond, dat zich vandaag helaas niet laat zien. Wat we wel zien is een afgezet gedeelte met lage begroeiing en een paar verdwaalde hoge essen. ‘De andere essen die hier stonden zijn gekapt’, vertelt Jonathan. ‘De bomen die er nu nog staan, zijn ook ziek. Dat zie je aan de bladeren, maar ook omdat ze inmiddels zo schuin staan, dat ze bijna omvallen.’ In plaats van de gekapte essen is er nieuwe begroeiing geplaatst. Die is nu nog niet zo hoog. Om te zorgen dat de planten niet worden vertrapt door de Schotse Hooglanders, is het gedeelte even afgezet.

Verbinding

De essen werden niet gekapt vanwege de aanleg van de A16 Rotterdam, maar omdat ze ziek waren. Toch moesten er ook bomen verdwijnen voor de aanleg van de Rottemerentunnel. ‘Dat doet natuurlijk even pijn, maar gelukkig komt de natuur terug.’ De aanleg van de A16 Rotterdam wordt gebruikt om het bos beter te maken.

Nu is het vooral jammer dat de verbinding in het bos is onderbroken door de werkplek, vindt Jonathan. ‘Je kan niet zo makkelijk van de ene kant naar de andere kant van het bos’, zegt hij terwijl hij naar de bouwplaats kijkt. ‘Gelukkig is dat maar tijdelijk. En voor de dieren die daar echt last van hebben, zijn oplossingen bedacht.’ Hij bedoelt daarmee bijvoorbeeld de vleermuisschermen.

Herfst

We lopen verder door het bos. Jonathan heeft inmiddels al 2 keer een buizerd gespot in de lucht en al veel meer vogels gehoord. We stoppen even bij Jonathans favoriete plekje in het bos. Op het eerste gezicht lijkt het een rommeltje, maar dat moet je zo toch niet zien, vertelt Jonathan. Het is een stuk waar een paar stronken van dode bomen liggen, daaroverheen groeit mos en planten en er staan ook nog een paar bomen overeind. Die dode bomen komen door een windworp. Een krachtig natuurverschijnsel waarin een windval midden in een bos plaatsvindt ‘Hier zie je heel veel verschillende soorten natuur. Daar komen ook allemaal verschillende soorten dieren op af, daarom vind ik het zo mooi.’

We staan niet alleen bij de favoriete plek van Jonathan, maar ook nog eens in zijn favoriete seizoen: de herfst. ‘Alle vogels die in de zomer naar Nederland komen om te broeden, vertrekken weer naar Afrika en de vogels uit Scandinavië komen juist deze kant op. Dat zijn bijvoorbeeld verschillende soorten lijsters, de koperwiek, de roodborst en de koolmees. En omdat ze in het noorden nauwelijks mensen zien, zijn ze ook niet bang voor ons.’

Veerkrachtig

Komen die vogels nog wel naar het Lage Bergse Bos nu er in de buurt zo gewerkt wordt? Daar maakt Jonathan zich geen enkele zorgen om. ‘Dieren wennen best snel aan een nieuwe situatie en passen zich makkelijk aan. Ze zijn echt veerkrachtig. Zo zie je bijvoorbeeld ook veel vogels langs snelwegen. Zelfs broedende lepelaars in de berm van klaverbladknooppunten.’ En, voegt Jonathan nog toe: de dieren die hier zitten, zijn sowieso wel wat gewend. ‘Het bos is natuurlijk niet zo groot. Er zijn hier altijd al veel mensen en activiteiten geweest. Echt verstoringsgevoelige dieren tref je hier niet zo snel aan.’

Allerlei dieren

In het Lage Bergse Bos wonen niet alleen vleermuizen, vogels en Schotse Hooglanders, maar ook vossen, verschillende amfibieën en natuurlijk allerlei insecten. Samen met boswachter Jonathan stellen we komende tijd iedere keer een andere bewoner van het Lage Bergse Bos centraal. Dit doen we in de rubriek Beestachtig Prachtig die we plaatsen op de website en onze social media kanalen.

Wie is Jonathan? 

Jonathan Leeuwis (24) werkt al boswachter bij Staatsbosbeheer. Niet alleen het gebied van de Rottemeren valt onder zijn hoede, ook voor het Bentwoud, een nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop, is hij verantwoordelijk. In totaal is zijn werkgebied 2.000 hectare. Jonathan is boswachter publiek. Dat betekent dat hij geregeld excursies en lezingen geeft. Maar hij is ook verantwoordelijk voor de communicatie en perswoordvoering.
Cookie-instellingen