Voorbereidingen kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos van start

11-02-2021 0 reacties

Begin

11-02-2021 om 08:00

Eind

14-03-2021 om 17:00

Op donderdag 11 februari start Staatsbosbeheer in opdracht van het Recreatieschap Rottemeren met de voorbereidingen van de kwaliteitsimpuls in het Lage Bergse Bos. De komende jaren ondergaat het gebied een grote metamorfose.

Een groot deel van het bos wordt opnieuw ingericht met groen, water en eigentijdse voorzieningen. Aannemer AK Barendregt begint met de voorbereidingen die nodig zijn om de aanleg van het eilandenrijk dit voorjaar te kunnen starten. Om geen broedende vogels te storen, worden nu alvast enkele bomen gekapt op plaatsen waar in de toekomst water komt. 

Werkzaamheden
De kleinschalige kapwerkzaamheden vinden plaats op het zogenoemde ‘rundereiland’. Met Natuur en Vogelwacht Rotta en de actiegroep ‘Stop de bomenkap Lansingerland’ is een rondwandeling geweest waarbij de plannen zijn doorgesproken. Voor de aanleg van de waterpartijen wordt waar mogelijk om de bomen heen gegraven om daarmee zoveel mogelijk bomen te sparen. 

De uitgegraven grond wordt verwerkt in de omgeving, en hier en daar gebruikt om hoogte verschillen te accentueren. Hierdoor ontstaan er natte en droge delen die zorgen voor een grotere diversiteit aan soorten planten en dieren. Op sommige plekken blijven de gekapte bomen liggen als dood hout. De verwijderde bomen worden ruimschoots gecompenseerd in de extra hectares bos waarin de kwaliteitsimpuls uiteindelijk voorziet.

Ga naar het nieuwsbericht voor meer informatie over de kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos. 

Lat: 51.9698204711568
Long: 4.51466150848455

0  reacties

Cookie-instellingen